Laringalna masaža

Veliko pevcev in govorcev pozna občutek “cmoka” v grlu, predvsem pred kakšnim pombembnem nastopu ali koncertu. Nekaterim se zdi tudi, da se bodo zadušili ali da se čeljustne mišice strdijo, kar lahko poslabša tremo in strah pred nastopom.

So tudi taki, ki teh občutkov nimajo pred nastopom, a ki po daljši intenzivni uporabi glasu čutijo bolečine ali napetost v grlu ali okoli čeljusti in na vratu.

Laringalna masaža je specifična manualna tehnika, ki cilja na zmanjševanje napetosti na področju vratu, grla, čeljusti in jezika. Pomaga pri iskanju uravnoteženega stanja v laringsu ter izboljša težave pri požiranju in glasovni produkciji.

Laringalna masaža lahko pred dolgimi nastopi ustvarja optimalno mišično koordinacijo za najbolšo glasovno zmogljivost. Mnogo mednarodnih umetnikov jo uporablja preventivno, za preprečevanje vokalne utrujenosti ali vokalnih poškodb. Po nastopih je laringalna masaža zelo učinkovito orodje za celostno in hitrejšo regeneracijo mišic v grlu.

Barbara Tanze se je izobražila pri prizanim strokovnjaku laringalne masaže Walt Fritz in pridobila certifikat iz laringalne masaže v mesecu Julij leta 2019.