Metode

Manualna terapija se uporablja že več tisočletij za sproščanje prekomernih mišičnih napetosti ter za izboljšanje gibljivosti sklepov. Manualne tehnike ciljajo na celostno obravnavo telesa in čimbolj temeljito razumevanje celotnega sistema. Manualna terapija za dihanje in glas je primarno fokusirana na gibljivost reber, fleksibilnost/stabilnost hrbtenice in ravnovesje mišične moči na področju trupa, vratu in glave.

Povezovanje manualne terapije z dihanjem je izjemno učinkovito pri bolečinah na hrbtu in vratu ter pri vseh težavah z glasom (vozlički, edem, hripavost…).

Dihalna koordinacija MDH (ang. MDH Breathing Coordination) je metoda za vzpostavitev optimalnega dihanja, pri kateri sodelujejo različne strukture našega telesa. Zmanjšuje prekomerno napetost in vzpostavlja zdravo ravnotežje v mišicah in skeletnem sistemu ter s tem omogoča umirjeno in učinkovito ventilacijo. Metoda je bila ustanovljena na začetku 21. stoletja, na osnovi raziskav in dolgih delovnih izkušenj pionirja dihanja Carla Stougha. Prednost metode in podlaga individualne obravnave je precizen in podroben pregled dihalne biomehanike vsakega posameznika. Vsaka oseba ima različne potrebe pri učenju optimalnega dihanja zaradi dolocenih življenjskih izkušenj, enostranskih napetosti in naučenih predstavah o “pravilnem” dihanju. MDH Breathing Coordination je pedagoški pristop, ki vas uči boljše razumeti in uporabljati svoje lastno telo in na nežen način sprošča morebitne prekomerne napetosti. Zaradi celostnega pristopa in uzpostavljanje ravnovesja po celem telesu lahko ima terapevtski učinek pri raznih težavah ter je priporočljiva za vse starosti.

Metoda Walta Fritza “Foundation in Myofascial Release” (miofascialna sprostitev) ter laringalna masaža se osredotoča na potrebe posameznika, kot MDH Breathing Coordination. To pomeni, da dialog med klientom in terapevtom ima ključni pomen za odpravljanje raznih težav kot so prekomerna napetost, občutka “cmoka” in bolečina na področju grla, vratu in glasu. Vedno več logopedov, maserjev, vokalnih strokovnjakov in nenazadnje profesionalni pevci spoznava pomembnost ravnovesja napetosti za kakovost fonacije (produkcijo zvoka) ter za izboljšanje težav pri požiranju, na primer po določenih operacijah na grlu.

Dodatna izobraževanja iz znanosti dihalnja in glasu, ki prispevajo k mojemu delu: Magisterij iz vokalne pedagogike (HEMU Conservatoire de Lausanne, Švica), Wim Hof Fundamentals, Neurovocal Method, Vocal First aider, Young voices with Jenevora Williams, Ken Bozeman Vocal acoustics,…